Vücudu bahara sağlıkla hazırlayın |
Kış bitti kilolar ve toksinler kaldı. Şimdi vücutta bahar temizliğinin tam zamanı… Toksinler ve kilolar bahar öncesi süpürülmeli!
Geç saatte yenilen yemekler, kışın metabolizmanın yavaşlamasına ek olarak hareketsizlik ve mevsim dönüşüne bağlı uykusuzluk çoktan kilolara döndü bile. Sabahları daha halsiz uyanıyoruz, canımız hiçbir şey yapmak istemiyor; çünkü biriken toksinler vücudumuzu pelteleştiriyor. Peki bunları nasıl aşmalı? İşte ‘’Uzun Yaşam Doktoru’’ olarak da tanınan ünlü Estetik Medikal Hekimi ve Beslenme Danışmanı Dr. Alp Mamak’tan tavsiyeler…
Metabolizmanın yavaşladığı kış aylarında yağlar ve toksinler ister istemez artıyor. Geç saatte yenen yemekler, havanın soğuk olmasını bahane edip egzersizi atlamalar sonucunda bahar aylarında kalınlaşmış karın bölgesi ve kıyafetlere sığmamak kaçınılmaz oluyor. Mevsim bitimleri ve özellikle bahar geçişleri karaciğerin de daha hassas olduğu dönemler. Böylece biriken yağlar ve toksinler kendini halsizlik şeklinde belli etmeye başlıyor. Yaz ayları kilo artışına ortam sağlarken, toksinler ve ağır metaller daha fazla yağ dokuda birikiyor. Kışla birlikte artan hareketsizlik toksin artışına neden oluyor; artan kilo ve yağ dokuları ise toksinlerin birikmesi için uygun ortam oluşturuyor.
Kışın biriken kilo ve toksinleri kovmak için uzmanına başvurun!
Estetik Medikal Hekimi ve Beslenme Danışmanı Dr. Alp Mamak vücutta biriken kilo ve toksinleri atmak için önce kararlı olmak, sonra iyi bir uzmanla çalışmak gerektiğinin altını çiziyor. Mamak’a göre kişinin hayatını değiştirmeden yeme-içme şeklini kendisi için düzenleyecek birisine ihtiyacı var. Sorumluluğu paylaşmak ve suçların itirafı, vücut düzenine yön vermek için önemli. İşe herkes için ortak olan detox (toksinlerden arınma) yöntemleri ile başlamak gerekiyor. Detox için üç altın kural; daha fazla su içmek, bol miktarda yeşil lifli sebze-meyve tüketmek ve uykuyu düzenlemek…
Protein sadece hayvansal gıdaları içermiyor…
Günde yalnızca 8 bardak su içerek daha sağlıklı ve enerjik hissetmek mümkün. Susuzluk, organları da cildi de hızla yaşlandırıyor. Yaşlandıkça susama mekanizması bozuluyor, çay-kahve gibi içecekler susamayı azaltıyor, böylece vücudun susuzluğu artıyor. Bu yüzden susamayı beklemeksizin su içmeyi alışkanlık edinmek gerekiyor.
Sağlıklı ve genç kalmak için liften zengin beslenme türünü tercih etmek, yeşil lifli sebze-meyveler tüketmek önem taşıyor. Günlük beslenmenin yüzde 60 kadarının meyve, sebze, tam buğday, çavdar ve tahıl ürünleri, kabuklu pirinç gibi lif yönünden zengin, işlenmemiş karbonhidratlardan oluşması gerekiyor. Yalnızca bir çorba kaşığı kadar, beslenmenin yüzde 20’sini geçmeyen “bitkisel işlenmemiş yağ” ve yüzde 15 oranında protein günlük beslenmenin olmazsa olmazları…
Estetik Medikal Hekimi ve Beslenme Danışmanı Dr. Alp Mamak bu noktada bir de uyarı yapıyor; protein denince her ne kadar aklımıza hayvansal gıdalar gelse de, bizi kemik erimesi ve sağlık sorunlarından koruyan esas proteinler baklagiller, işlenmemiş soya ve ürünlerinden oluşuyor. Hayvansal ürünlerden en sağlıklı olanlar ise organik süzme keçi sütü, yoğurdu ve peyniri, yumurta beyazı ve organik köy tavuğu… Alınacak lif miktarını ayarlayabilmenin en kolay yolu, iki ara öğünde az şekerli mevsim meyvesi, sabah kahvaltısında ise işlenmemiş tahıl gevrekleri tercih etmek.
Uyurken gençleşiyoruz, yatmadan önce yersek yaşlanıyoruz
Detox için uykuları düzenlemek önemli. Mevsim dönümlerinde geç saatlerde uyumaya alışınca bunu geri çevirmesi de güç oluyor. Dr. Alp Mamak, sabah erken kalkmayı, akşam en geç saat 12’de uyumayı ve en az 7 saat uyku için zaman ayırmayı öneriyor. Kaliteli bir uyku insana kendini iyi hissettiriyor. Mamak, buna ek olarak iyi bir uykunun gerçek bir güzellik uykusu sayıldığını ve en iyi anti-aging alışkanlıklarından biri olduğunun altını çiziyor. Uykuda hücrelerin tamir mekanizmaları çalışıyor. Günlük stres, kortisol ve norepinefrin salınımı ile yüz ve organlarımızın yaşlanmasına neden oluyor. Kötü nörotransmiterlerin vücudumuzdan uzaklaştırılması için kaliteli bir uyku gerekiyor. Uyku esnasında gençlik hormonunun yanı sıra cilt ve savunma sistemini güçlendiren melatonin salınıyor. Geç saatlerde alınan alkol erken saatlerde uyandırırken, yatmadan önce yenen yiyecekler gençlik hormonunun salınımına engel oluyor.
Mevsim dönümlerinde hassaslaşan karaciğerinizi gıdalarla temizleyin
Estetik Medikal Hekimi ve Beslenme Danışmanı Dr. Alp Mamak, mevsim dönümlerinden en çok etkilenen ve detox uygulanması gereken organın karaciğer olduğunu söylüyor. Karaciğeri en çok destekleyen gıdalar; zerdeçal, enginar ve hindiba. Enginarı pişmiş veya çiğden salataya ekleyerek en az haftada dört adet tüketmek gerekiyor. Bir tatlı kaşığı zerdeçal yemeklere bölünerek tüketilince karaciğeri temizleyici etkisine ek olarak sindirimi rahatlatıyor; eklem ağrılarını azaltıyor. Hindiba ise yine salatalara eklenerek alınabiliyor. Detox döneminde karaciğeri yoran kızartmalar ve kimyasal katkılı gıdalardan uzak durmak gerekiyor. Alp Mamak, vücudu bahara sağlıkla hazırlayan bu sürece en az 2 hafta devam ederek çok daha zinde hissetmenin herkesin elinde olduğunu söylüyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder